een veilige plek waar ze kind kunnen zijn

glansrijke toekomst

16-09-2017
De eerste uren van mijn juli-reis naar Tanzania maakte een slechte indruk en lieten zien dat de anti-corruptie inspanningen van president Magulufi nog een lange weg te gaan hebben. Reiziger op het vliegveld die boetes moeten betalen voor meegebrachte spulletjes, wegen die door de regen grotendeels weggespoeld zijn en de verkeerspolitie die zich in struiken verbergt om boetes uit te delen aan automobilisten die deze niet kunnen betalen. Welkom in Tanzania!
 
Ondanks deze start waren de daaropvolgende vier dagen uitstekend - veel blije, geliefde kinderen en enthousiaste leraren. Op Lerai volop oogst waarmee de kinderen voor de rest van het jaar kunnen  worden gevoed. Ngorika's huis dat een uitgebreide renovatie heeft gehad dankzij onze Duitse partners, Good Hope. Veel tevredenheid, doch niet zelfvoldaan en nog altijd veel te doen met grote uitdagingen voor ons.
 
De grootste uitdaging is het maken van een uitgebreid plan voor de kinderen die school verlaten, om ervoor te zorgen dat ze zich in een positie bevinden waar zij op hun eigen twee voeten kunnen staan. In januari 2018 is de eerste volledige klas van 'Happy Watoto' kinderen afgestudeerd aan de middelbare school. Hoe deze jongeren nu verder te ondersteunen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot jonge, zelfstandige volwassenen met een toekomst. In plaats van terug te keren naar het straatarme milieu en de uitzichtloosheid van ze op drie jarige leeftijd vandaan kwamen.
 
Ik heb een workshop georganiseerd met het managementteam om onze opties in kaart te brengen. We hebben een goede discussie gehad over de keuze van de juiste middelbare scholen, de opties voor beroepsopleiding, beroepen die de kinderen kunnen kiezen, samenwerken met lokale bedrijven voor leerlingen, werkgelegenheid en microfinanciering om kleine bedrijven te ondersteunen. De belangrijkste factoren zijn: voor het individuele kind iets passends zoeken waarin de verwachtingen matchen met hun capaciteiten, dat alles in de lokale context geplaats. Om dit te kunnen doen, moet je jezelf in Tanzania, de school en de kinderen onderdompelen. Gelukkig hebben we een uitstekend lokaal personeel, NGO-bestuur en managementteam, die mij nooit onthouden van hun kennis en pragmatische oplossingen.
 
Op de laatste dag heb ik een basisschool ± 5 km verderop, bezocht om te zien waar we van elkaar kunnen leren en hoe we kunnen samenwerken. Ik trof een Tanzaniaanse school aan waar al ruim 10 jaar geleden de klaslokalen uit 14 studenten bestaan! Een school van meer dan 1000 studenten, die qua prestaties op de tweede plaats in het schooldistrict staat. De oprichter heeft net een middelbare school geopend, plannen voor een college gemaakt. Hij was zeer inspirerend:
 
'Tanzania's grootste probleem is corruptie. Dit zal niet van bovenaf veranderen, dus ik heb besloten een school op te zetten en de kinderen op te leiden om een ​​goede morele kracht te hebben, om te leren dat corruptie niet acceptabel is en door hen het land kan veranderen.'
 
Een geweldige manier om de reis te beëindigen. Met inspirerende lokale leiders als deze heeft Tanzania een mooie toekomst.


Richard Lines, bestuurder
Terug naar de vorige pagina

Meer nieuws uit Tanzania

kerstactie in Lekkerkerk

10-01-2019
Zo’n zestig kinderen uit groep 5 & 6 van de Koninklijke Wilhelmina School in Lekkerkerk hebben in de kerstperiode een geldinzamelingsactie voor Happy Watoto gehouden. Gedurende één...
Lees meer

uitbreiding NGO bestuur

12-12-2018
Met de auto is het 11.000 kilometer van Nederland naar Tanzania. We vliegen het in een uur of 10, douaneformaliteiten niet meegerekend. Gelukkig kunnen we per mail iets sneller contact leggen. Toch valt...
Lees meer

Tanzanian school systeem

12-12-2018
Door mijn ervaringen in lesgeven kan ik de voor- en nadelen van het Tanzaniaanse onderwijssysteem in de afgelopen tweeëntwintig jaar observeren en hoop ik enig inzicht te bieden in de realiteit...
Lees meer